Która kasza jest bez glutenu? Zobacz zestawienie bezpiecznych produktów

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że osoby na diecie bezglutenowej są bardzo poszkodowane, jeśli chodzi o różne możliwości związane z komponowaniem smacznych posiłków. Jednakże rynek produktów dla ludzi zmagających się z taką alergią w ostatnim czasie bardzo się rozwinął. Doskonałym przykładem są kasze! To fantastyczny sposób na urozmaicanie codziennych dań. Sprawdź, jaka kasza bez glutenu będzie najlepsza dla Ciebie.

Czym jest gluten?

Gluten jest to białko roślinne, które znajdziemy między innymi w ziarnach pszenicy, żyta i jęczmienia. Obecny jest też w produktach, które powstają z tych zbóż, a więc mąkach, makaronach, pieczywie i wielu innych artykułach spożywczych. Większość osób przyswaja ten składnik. Istnieje jednak pewna grupa populacji, u których wywołuje on niepożądane reakcje organizmu.
Kasza bez glutenu – czyli jakie produkty możemy spożywać?
Osoby uczulone na gluten mogą wybierać spośród bogatej oferty różnorodnych kasz. Na liście artykułów bezpiecznych znajdziemy między innymi kaszę gryczaną, jaglaną, kukurydzianą, komosę ryżową i amarantus.

Kasza gryczana

Kasza gryczana – bez glutenu – jest nie tylko bardzo smaczna, ale także ma wywiera pozytywny wpływ na zdrowie. Przy regularnym spożywaniu możemy liczyć na wzmocnienie odporności. Co więcej, zawiera w swoim składzie rutynę, dlatego zabezpiecza naczynia krwionośne. Stabilizuje ona również poziom insuliny we krwi.

Kasza jaglana

Natomiast jaglana kasza bezglutenowa wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B. Znajdziemy tam też krzem i łatwo przyswajalne białko. Dostarcza do organizmu też ważne mikroelementy, na przykład fosfor, magnez, żelazo, miedź i potas. Kasza kukurydziana doskonale działa na układ trawienny. Dzięki zawartości luteiny zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

Komosa ryżowa

Kolejną alternatywą, jeśli chodzi o kaszę bezglutenową, jest komosa ryżowa. Zaleca się ją osobom borykającym się z problemami z żołądkiem. Ma w swoim składzie całą paletę witamin z grupy B. Dostarcza do organizmu białko łącznie z cennymi aminokwasami egzogennymi. Pokrewną kaszą dla komosy ryżowej jest amarantus. Uwzględnia takie ważne mikroelementy jak żelazo, wapń, żelazo i oczywiście witaminy B. Systematyczne spożywanie przyczynia się do obniżenia ciśnienia. Specjaliści polecają ją ludziom chorującym na cukrzyce.
Kasza owsiana i kasza jęczmienna – gluten
Wiele osób zastanawia się, czy kasza owsiana i jęczmienna mogą być spożywane przez osoby uczulone na gluten. Nie są to zboża bezglutenowe. Przy produkcji kaszy owsianej dla ludzi zmagających się z tą przypadłością zachowuje się szczególną ostrożność. Dlatego, gdy znajdziemy na półce w sklepie, produkt z przekreślonym kłosem możemy być pewni, że jest to kasza bez glutenu. Możemy ją włączyć do naszego menu bez żadnych obaw. Kasza jęczmienna gluten zawiera i niestety nie może być spożywana przez osoby borykające się z tym kłopotem zdrowotnym.

Kasza bez glutenu – jaką wybrać?

Zastanawiasz się jaka kasza bez glutenu jest najlepsza? Wszystko zależy od Twoich preferencji kulinarnych, gdyż każda ma w sobie wiele cennych składników. Niezwykle smaczna jest kasza gryczana. Ma bardzo dużo krzemu, dlatego doskonale dba o siły witalne. Kasza jaglana dostarczy do organizmu wiele witamin i mikroelementów. Osoby na dietach wegańskich i wegetariańskich powinny często sięgać po komosę ryżową i amarantus, gdyż bardzo dobrze zastępują one mięso i nabiał.

Bibliografia:

  1. https://www.medme.pl/artykuly/kasze-bezglutenowe-lista-rodzaje-i-cena-gdzie-kupic,73272.html [dostęp 01.02.2021r.]
  2. https://www.medistore.com.pl/zdrowie/gluten [dostęp 01.02.2021r.].

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *