Jak zrobić herbatę z imbirem – najlepsza na zimę!
Uwielbiamy zimowe szaleństwo, ale marznąć już nie bardzo. Wybierając się na spacer, możemy zrobić sobie w termosie pyszną, rozgrzewającą i bardzo zdrową herbatę. Taka herbata z imbirem mocno nas rozgrzeje i doda energii na stoku narciarskim i nie tylko. Poznajmy, jakie inne właściwości posiada ten cudowny korzeń.
Kłącze imbiru – w czym tkwi sekret tej cudownej byliny?
Kłącze imbiru to cała masa związków biologicznie czynnych o działaniu regenerującym, rozgrzewającym, stymulującym nasz organizm do walki z infekcjami wirusowymi. Wzmacnia, odtruwa z toksyn, zabija wszelkie zarazki, grzyby, a nawet pasożyty.
Imbir lekarski to przyprawa najczęściej wykorzystywana w medycynie ludowej. I nie tylko. Znajdziemy go w różnych kuchniach świata jako dodatek do wielu potraw oraz jako aromatyczny, pobudzający zmysły afrodyzjak.
Picie go w okresie jesiennych smutnych dni i podczas zimowych przeziębień – w postaci rozgrzewających herbatek, da nam całą masę składników odżywczych. Nie bez powodu nazywany jest lekarskim – pod wpływem ciepła uwalnia swoje drogocenne właściwości antywirusowe i przeciwzapalne. Gospodynie wielu krajów od lat stosują imbir jako metodę domowego leczenia i łagodzenia objawów grypy.
Herbata z imbirem i cytryną – samo zdrowie prosto z natury
Herbata z imbirem ma specyficzny, intensywny i ostry smak, za którym nie każdy z Nas przepada, ale nie szkodzi. Można przecież wzbogacić go miodem, czy plasterkiem ulubionego cytrusa, bez obawy, że napar straci swe walory zdrowotne.
W okresie przeziębień i infekcji wirusowych imbirowa herbatka:
- mocno nas rozgrzeje;
- odetka zatkany nos i skróci czas występowania kataru;
- zadziała wykrztuśnie i napotnie;
- da nam przeciwzapalną ochronę;
- skutecznie obniży gorączkę bez konieczności zażycia leków.
Dlaczego jeszcze warto codziennie sięgnąć po szklaneczkę zimowej herbaty?
Herbata imbirowa przede wszystkim doda nam mnóstwo wspomnianej już wcześniej energii. Warto ją pić rano, przed szkołą, czy też przed pracą – doskonale pobudzi nasze szare komórki do działania. Roślina świetnie sprawdzi się, gdy doskwierają nam problemy związane z jelitami i ogólnie uczuciem dyskomfortu w brzuchu – herbatka oczyści naszą wątrobę ze złogów, złagodzi mdłości nie tylko te ciążowe ale i spowodowane przejedzeniem, a także zadziała przeciwwymiotnie i złagodzi dolegliwości żołądkowe w podróży, jeśli cierpimy na chorobę lokomocyjną. W tym ostatnim przypadku można żuć kawałek kłącza podczas jazdy na przykład samochodem co jest super rozwiązaniem dla kierowców i małych dzieci – nie otumania tak jak tabletki.
Co więcej, imbir działa moczopędnie i zmniejsza obrzęki. Ponadto ma ogólnie pozytywny wpływ na nasz metabolizm – zmniejsza apetyt, poprawia trawienie wspomagając tym samym walkę z otyłością, a jeśli ten problem nas nie dotyczy – pozwoli utrzymać naszą figurę w formie. Kobiety bardzo cenią sobie właściwości rozkurczowe tej byliny w trudnym dla nich okresie przed i podczas miesiączki.
Gdy dokuczają nam uporczywe migreny – herbatka imbirowa dzielnie się z nimi rozprawi.
Kiedy może zaszkodzić?
W niewielkich ilościach spożywany korzeń nie ma prawa zaszkodzić nikomu. Jednak z racji swych właściwości rozgrzewających i pobudzających krążenie jego spożycie powinny ograniczyć osoby, które cierpią na hemofilię i nadciśnienie oraz wrzody żołądka i dwunastnicy.
Herbata z imbirem – przepis na pyszny, rozgrzewający napój
Świeży imbir jest najlepszy – to już wiemy. Ale często trudno jest go znaleźć w sklepach. Jeśli więc nie uda nam się zaopatrzyć w kłącze, kupmy sproszkowaną przyprawę w torebce, koniecznie z dobrej, uczciwej i sprawdzonej firmy.
Do przygotowania jednej szklanki herbatki imbirowej potrzebujemy:
- mleko kokosowe – dwie łyżeczki wystarczą;
- starty na tarce imbir bądź spora szczypta sproszkowanego;
- spora szczypta kurkumy;
- miód – do złagodzenia smaku;
- szklankę wrzątku.
Mamy wszystkie składniki? Zabieramy się więc za naszą herbatkę!
Przygotowanie nie sprawi Wam żadnego problemu – jest wręcz dziecinnie proste. A więc do dzieła!
- Wsypujemy do szklanki przyprawy czyli kurkumę i imbir i zalewamy wrzątkiem.
- Dodajemy do pachnącej już wody mleko kokosowe, mieszamy dobrze wszystko razem i odstawiamy pod przykryciem na mniej więcej dziesięć minut.
- W tym czasie składniki przegryzą się, a imbir uwolni swoje drogocenne składniki. Dodajemy nasz ulubiony miodek i gotowe! Smacznego!