Jak stosować kurkumę leczniczo? Komu może pomóc?
Kurkuma – przyprawa długowieczności – nie tylko nadaje naszym potrawom żółtej barwy, ma ona także szereg prozdrowotnych właściwości – każdy z nas odnajdzie w niej coś dla siebie. Poznajmy i wykorzystajmy w pełni wszystkie możliwości, jakie daje nam niepozorna, ale mocna przyprawa.
Złoto w kuchni
Wywodzi się z Indii, które są jej głównym producentem. W kuchni i medycynie ludowej Chin oraz w ajurwedzie wykorzystuje się kłącze, korzeń, łodygę tej byliny zwanej ostryżem. Ten szafran indyjski ma wygląd i właściwości podobne do imbiru.
Jak stosować kurkumę leczniczo – w jakich problemach zdrowotnych może nam pomóc?
Ostryż niestety sam w sobie się dobrze do organizmu nie wchłania, dlatego warto stosować go z piperyną, wtedy będziemy mieli pewność, że prozdrowotne właściwości tej przyprawy będą miały dla nas zbawienny wpływ. Piperyna to po prostu czarny pieprz. Podobne właściwości wiążące ma olej lniany – ten tłuszcz doskonale wchłania biologicznie czynne składniki kurkumy.
Takie połączenie skutecznie:
- złagodzi bóle menstruacyjne;
- wspomoże leczenie chorób od pasożytniczych;
- pobudzi do pracy jelita, zwiększy wydzielanie soków trawiennych.
Na co jeszcze działa kurkuma:
- wspomaga walkę z nowotworami;
- zatrzymuje procesy związane z uszkodzeniami mózgu;
- sprawdza się w leczeniu depresji i zaburzeń osobowości;
- działa zbawiennie na choroby oczu, między innymi w jaskrze,zespole suchego oka i przy zapaleniu spojówek;
- hamuje namnażanie wirusów;
- obniża poziom cukru we krwi i złego cholesterolu;
- hamuje procesy zapalne w organizmie.
Szafranica ta wchodzi w skład ziołowych mieszanek, które wspomagają odchudzanie. Dietetycy chętnie zalecają swoim pacjentom dodawanie jej do koktajli owocowo – warzywnych.
Kurkuma w kuchni – jak ją jeść?
Kurkumina – to jej główny składnik i to właśnie on nadaje charakterystyczny, nieco pikantny smak, oraz intensywny żółty kolor. Jak i dlaczego warto stosować kurkumę leczniczo? To także bardzo silny przeciwutleniacz. Jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Najważniejsze z nich, to tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, a także magnez, potas, fosfor, wapń, witaminy E i K.
Jako przyprawę dodawajmy ją do dań wysokobiałkowych. Doskonale będzie komponować się z rybami, kurczakiem, ryżem, idealnie pasuje do potraw z fasoli i soczewicy. Barwi się nią makarony. Jest podstawą kuchni indyjskiej i dań typu curry.
Złote mleko – jak stosować kurkumę leczniczo i smacznie
Do przygotowania złotego mleka będziemy potrzebować jedną łyżkę pasty z kurkumy,pół łyżeczki oleju kokosowego oraz szklankę mleka. Zagotuj, nie doprowadzając o wrzenia.
Pastę z kurkumy zrobimy samodzielnie, mieszając razem dwie łyżki kurkumy, pół łyżeczki czarnego pieprzu, pół łyżeczki imbiru w proszku oraz 6 łyżek wody. Wrzucamy wszystko do rondelka i gotujemy nie więcej niż 10 minut.
Taki napój należy pić na czczo, najlepiej rano. Wieczorem mógłby za bardzo nas pobudzić.
Kosmetyk z natury naturalny
Jak stosować kurkumę leczniczo na nasze ciało? Szafranica działa niesamowicie! Poradzi sobie z wieloma problemami skórnymi i niedoskonałościami. Łagodzi zaczerwienienia, podrażnienia, zmniejsza obrzęki a nawet redukuje blizny, rozstępy i cellulit. Rozświetli też naszą cerę, wyrówna koloryt, jeśli mamy przebarwienia, działa przeciwzmarszczkowo. Opóźnia więc starzenie się skóry.
Stosowana jest do kremów, maseczek. Dodana do szamponu i odżywki reguluje pH skóry głowy walcząc tym samym z łupieżem. Wzmacnia włosy i nadaje im piękny, zdrowy połysk.