Czy miód jest zdrowy? Fakty i mity

Czy miód tak naprawdę jest zdrowy? Na jego temat słyszymy sporo mitów. Jedni uważają pszczeli rarytas za remedium na wszelkie dolegliwości, inni utrzymują, że to po prostu mieszanina cukrów, czyli bezwartościowa bomba kaloryczna. Czy wszyscy możemy uwzględnić go w swojej diecie?

Rodzaje miodu

Na sklepowych półkach znajdziemy miody spadziowe i nektarowe. Pierwsze pochodzą ze spadzi drzew iglastych bądź liściastych, drugie – z nektarów kwiatowych rozmaitych roślin miododajnych.

Druga odmiana miodu jest znacznie popularniejsza. Zalicza się do niej m.in.:

  • miód gryczany, 
  • wrzosowy, 
  • akacjowy, 
  • rzepakowy, 
  • lipowy,
  • wielokwiatowy. 

Ten ostatni, powstały z różnych surowców roślinnych, ma najbardziej zmienny skład. Jest najpowszechniej dostępny i należy do najczęściej używanych. 

Miód zamiast cukru – właściwości

Pszczeli produkt składa się przede wszystkim z cukrów prostych – glukozy i fruktozy, lecz poza tym posiada także cenne dla zdrowia substancje. Są to m.in. kwasy organiczne, olejki eteryczne, naturalne barwniki (stąd poszczególne rodzaje miodu mają odmienne kolory, np. rzepakowy jest kremowobiały, a gryczany – złocistobrunatny), jak również aminokwasy oraz liczne witaminy i pierwiastki. Te ostatnie występują wprawdzie w śladowych ilościach, znacznie mniejszych niż w przypadku większości artykułów spożywczych, ale za to są doskonale przyswajalne. 

Słodycz z ula na zdrowie

Czy zatem miód jest zdrowy? Większość ekspertów nie neguje faktu, iż posiada on właściwości lecznicze. Oto najważniejsze z nich:

  • antyseptyczne i bakteriobójcze, dlatego miód bywa stosowany przy wszelkich infekcjach
  • regenerujące – dzięki czemu pomaga przy trudno gojących się ranach
  • wzmacniające serce
  • uspokajające
  • wspierające pracę układu pokarmowego
  • odtruwające
  • poprawiające funkcję nerek i wątroby.

Możemy więc odpowiedzieć twierdząco na pytanie, czy miód jest zdrowy. Jednak nie każdemu służy.

Miód a cukrzyca

Mimo wszystkich swoich walorów dar od pszczoły to w przeważającej części węglowodany proste. A te gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, zatem pszczelego smakołyku powinniśmy unikać, jeśli cierpimy na cukrzycę. W dodatku delicja z ula ma dość wysoki indeks glikemiczny – i z tego powodu też nie jest wskazana w jadłospisie diabetyka. 

Zresztą nawet gdy cukrzycy nie mamy, nie powinniśmy konsumować słodkiego pokarmu w przesadnych ilościach. Łyżeczka lub dwie dziennie w zupełności wystarczy. Wprawdzie nie mamy wątpliwości, czy miód jest zdrowy, jednak każdy nadmiar szkodzi. 

Miód dla dziecka

Czy możemy specjał z ula podawać dziecku? Mogło by to wydawać się bezdyskusyjne. Jednak pediatrzy radzą, by dziecko, które nie ukończyło dwunastego miesiąca życia, nie jadało pszczelego wyrobu, ponieważ zdarza się, że wywołuje on u niemowląt reakcje alergiczne.

Starszym maluchom warto serwować niewielkie ilości słodkiego rarytasu – oczywiście o ile u dziecka nie stwierdzono cukrzycy. 

Miodowy eliksir

Niektórzy twierdzą, że woda z miodem to rewelacyjny uzdrawiający napój. Inni do tej słodkiej kompozycji dodają jeszcze sok z cytryny. Wodę z miodem i cytryną zaleca się pić rano, jeszcze przed śniadaniem. Podobno taki koktajl stawia na nogi skuteczniej niż kawa i powoduje, że mamy energię na cały dzień. 

Czy miód zawsze jest zdrowy?

Czy możemy używać smakołyku z ula zamiast cukru? Jak najbardziej – jest wszakże jeden warunek. Miód jest zdrowy tylko wtedy, gdy nie ma styczności z temperaturą wyższą niż 40 stopni. Nie należy go nadmiernie podgrzewać.

Zatem nie stosujemy go do wypieków, a do herbaty dodajemy dopiero wówczas, gdy ona przestygnie. W przeciwnym wypadku pszczeli specjał straci swój zdrowotny potencjał i właściwie stanie się najzwyklejszym cukrem. 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *