Co można zrobić z buraków po zakwasie?

Sok z kiszonych buraków ma bardzo wiele cennych witamin i mikroelementów. Dlatego wyróżnia się dobroczynnym działaniem na nasz organizm. Jednakże po przyrządzeniu tego cudownego produktu pojawia się pytanie, co zrobić z buraków po zakwasie? Nadal bowiem pozostaje w nich mnóstwo wartościowych witamin, na przykład A, C, E, K, PP, a także z grupy B. Ponadto znajdziemy tam też odrobinę minerałów, a więc magnezu, wapnia, potasu żelaza i fosforu. Poniżaj przykłady wykorzystania. 

Jakie właściwości wykazują buraki po zakwasie?

Zanim zaprezentujemy, co zrobić z buraków po zakwasie, przedstawimy ich działanie. Buraczki z zakwasu mają szereg właściwości, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Pomagają w przypadku anemii. Co więcej, dobrze odkwaszają organizm. Regularne spożywanie przyczynia się też do poprawy aktywności flory jelitowej. Ponadto skutecznie poprawiają wydolność organizmu i wspomagają siły witalne. Specjaliści zalecają je też mężczyznom, gdyż wywierają pozytywny wpływ na potencję. Natomiast u płci pięknej w okresie menopauzalnym zmniejszają uderzenia gorąca. Kiszone buraki pomagają też przy wydalaniu kwasu moczowego.

Co zrobić z buraków po zakwasie?

Istnieje wiele przepisów, które mogą nas zainspirować i podpowiedzieć, co zrobić z buraków po zakwasie. Wspaniałym rozwiązaniem są chipsy z kiszonych buraków. Przepis:

  1. Wystarczy pokroić warzywa w plasterki. 
  2. W dalszej kolejności osuszamy przy wykorzystaniu ręcznika papierowego. 
  3. Potem przyprawiamy ulubionymi ziołami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. 
  4. Pieczemy je przez około 15 minut, aż zbrązowieją i będą chrupkie. 

To idealna zdrowa alternatywa normalnych ziemniaczanych chipsów. 

Co jeszcze zrobić z buraków po zakwasie? Ćwikła z kiszonych buraków!

Zastanawiasz się, jak wykorzystać kiszone buraczki z zakwasu? Przygotuj wspaniałą ćwikłę! Do przyrządzenia dania bierzemy:

  • kiszone warzywa, 
  • odrobinę tartego chrzanu, 
  • sok z cytryny,
  • sól oraz pieprz do smaku. 

Warzywa musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy do nich chrzan, sok z cytryny, przyprawy i gotowe! Bardzo szybko i smacznie. Doskonale zestawiają się z wegańskimi kotletami z czerwonej fasoli. 

Wyjątkowa i zdrowa sałatka z kiszonych buraków

To wspaniały składnik wielu wartościowych sałatek. W naszym przepisie zaproponujemy rukolę, kiszone buraki, pomidorki koktajlowe, cebulę czerwoną i kozi ser. Sałatę układamy na talerzu, dodajemy pokrojone w kostkę kiszone buraczki, cebulę, pomidorki i posypujemy serem. Warto także wzbogacić potrawę kilkom ziarnami dyni lub słonecznika. Całość polewamy dobrą oliwą z oliwek i doprawiamy solą oraz pieprzem. 

 

To tylko niektóre pomysły podpowiadające, co zrobić z buraków po zakwasie. Istnieje wiele możliwości na wykorzystanie tych warzyw. Warto także uwolnić swoją kreatywność i poeksperymentować z nimi. Nigdy nie wiadomo, może uda nam się stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Może to być także początek wielkiej pasji, która natchnie wiele osób do tworzenia fantastycznych i zdrowych dań. Pamiętajmy o tym, że naszym ograniczeniem jest wyłącznie wyobraźnia! 

 

Bibliografia:

  1. https://bieganizm.com/kiszone-buraki/ [dostęp 01.0202021r.],
  2. http://fermentowane.pl/co-z-buraczkow-po-zakwasie/ [dostęp 01.02.2021r.].

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *