Dostawcy

Wielu staropolskich receptur nie zaakceptowałyby współczesne podniebienia, dlatego w naszej kuchni eksperymentujemy z proporcjami i technikami, ale ważna jest dla nas prawda produktu. Przeszukujemy stare książki kucharskie, by mieć pewność, które ze składników używane były w XVII, XVIII wieku w kuchni polskiej. Następnie wyszukujemy i kontaktujemy się z polskimi rolnikami oraz producentami. Wierzymy, że łączy nas coś więcej niż konsumenckie relacje, to wspólne wartości, by chronić lokalne, tradycyjne smaki, metody wytwarzania i przetwarzania produktów.

Olejarnia

Olejarnia

Rodzina Uszoków spod Jelcza Laskowic połączyła w swojej manufakturze tradycyjne metody wytłaczania oleju, jakie znane były w Polsce w wiejskich przydomowych tłoczniach, z nowoczesnymi technologiami. W opracowanej przez siebie technologii tłoczą w bardzo niskiej temperaturze (maksymalnie 30 stopni) oleje z ziaren lnu, rzepaku, słonecznika, dyni pochodzących wyłącznie od polskich, ekologicznych producentów.
Nowicki Naturalnie

Nowicki Naturalnie

Jacek Nowicki jakość swoich wyrobów oparł na wspomnieniach smaków z dzieciństwa i recepturach, które przekazał mu jego ojciec – zawodowy masarz. W swojej manufakturze w Ostrzeszowie wytwarza kiełbasy, salcesony, pasztety, wędzonki i suszone mięso. Do ich produkcji skupuje mięso w zaprzyjaźnionej ubojni, które przyprawia ekologicznymi ziołami uprawianymi w swoim ogrodzie, a gotowe produkty długo wędzi na drewnie olchowym.
Gospodarstwo Rybackie Mościbrody

Gospodarstwo Rybackie Mościbrody

Gospodarstwo Rybackie Mościbrody to kompleks stawów rybnych wchodzący w skład szlacheckiego Folwarku Mościbrody. Stawy te zbudowano prawie dwieście lat temu stosując system małej retencji i od tamtego czasu są nierozerwalnym elementem regulującym naturę Siedlecko-Węgrowskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu. Stąd pochodzą jedyne w swoim rodzaju wędzone karpie, które niemalże przez cały czas są obecne w naszym menu.
Wańczykówka

Wańczykówka

Zanim powstało gospodarstwo, była pasja i dużo czasu poświęconego na własną edukację. Obecnie mija prawie dzięsięć lat, a w serowarnię Lucyny i Sylwestra Wańczyka zaangażowane są również ich dzieci. Wszyscy razem w Krzeszowie w Górach Kamiennych wytwarzają długodojrzewające sery, twarogi i jogurty. Przez lata nie zmieniło się to, że mają pieczę nad całym procesem, wiedzę, skąd pochodzi mleko na ich sery, korzystają z tradycyjnych metod, unikają pasteryzacji, a w swoją pracę wkładają ogrom serca.
Be Wood

Be Wood

Karolina oraz Bartek  swój warsztat zbudowali pod Wrocławiem i tworzą z drewna unikalne przedmioty do restauracji, czy domu. Mądrze wybierają deski pochodzące z lasów zarządzanych perspektywicznie i podkreślają ich piękno ręcznie nadając im kształty desek do krojenia, mis, talerzy, czy mebli. W jadce korzystamy z wykonanych przez nich talerzy.
Zoe Zee

Zoe Zee

Zoe Zee to pracownia stolarska, stworzona przez Zosię, która wszystkie meble wykonuje ręcznie przy zastosowaniu tradycyjnych narzędzi i technik stolarskich z dbałością o każdy detal. W pracowni realizowane są autorskie wzory jak i projekty na zamówienie. Meble Zoe Zee to połączenie litego drewna i stali. Wykonany dla jadki kredens łączy w sobie minimalizm i nowoczesność wpasowując się w przestrzeń i klimat restauracji
Maryna Powroźnik

Maryna Powroźnik

Martyna Powroźnik to bardzo młoda absolwentka Akademii Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu na kierunku Sztuka i Wzornictwo Szkła. Projektuje i realizuje projekty szklanych oraz ceramicznych naczyń dla restauracji. W swoich pracach stawia na obłe formy, od prostych i lekko geometrycznych, po organiczne, inspirowane naturą. Zaprojektowała i wyprodukowała nasze karafki na wodę.